September 20, 2024

Handi chicken 

Ingredients:

·        1Kg chicken cleaned and cut into medium pieces
·        2 medium onion finely chopped
·        3/4 tbsp ginger garlic paste
·        2 Green Chilly
·        1 medium tomato finely chopped
·        1 cup water 250 ml
·        1/4 cup Full Cream
·        ½ cup curd
·        1/2 tsp red chili powder
·         1/4 tsp turmeric powder
·        1/2 tsp garam masala powder
·        ½ Cumin Seeds (Jeera)
·        3/4 tsp Coriander Crushed
·        1/2 tsp kasuri methi crushed
·        3 tbsp Ghee/oil
·        salt as required
Method:
·        Heat Ghee/oil in a handi or a pan. Add finely chopped onions and fry till golden brown then add green chilly.
·        Next add the ginger garlic paste cook till all the raw smell disappears then add the finely chopped tomatoes and cook until soft and oil starts to rise to the top, you may need to add a splash little water to avoid the tomatoes from burning
·        Now add Crushed Coriander, Cumin Seeds, Red Chilly Powder, Garam masala powder, Turmeric Powder. Add little water so that the spices do not burn Give it a quick stir.
·        Once the masala is nicely cooked add the chicken and some salt as required sauté the chicken till it is lightly brown in color.
·        Now add curd and cook till the curd gets fully incorporated in the gravy. Keep stirring till Ghee/oil starts leaving the sides of the masala. Once the chicken is fully done add the cream and kasuri methi mix well so that all the pieces are fully smeared with the masala. Let the chicken simmer for few minutes in this masala and cook for 5 minutes more add finely chopped coriander leaves then Turn off the flame
Now add Handi Chicken to the serving bowl
-Tripthi Bhandary, Kuwait
Bhandary Kitchen

ಹಂಡಿ ಚಿಕನ್

ಪದಾರ್ಥಗಳು:

· 1 ಕೆಜಿ ಸ್ವಚ್ಛಗೊಳಿಸಿದ ಮತ್ತು ಮಧ್ಯಮ ತುಂಡುಗಳಾಗಿ ಕತ್ತರಿಸಿದ ಚಿಕನ್
· 2 ಸಣ್ಣದಾಗಿ ಕತ್ತರಿಸಿದ ಮಧ್ಯಮ ಗಾತ್ರದ ಈರುಳ್ಳಿ 
· 3/4 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಶುಂಠಿ ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಪೇಸ್ಟ್
· 2 ಹಸಿರು ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ
.1  ಸಣ್ಣದಾಗಿ ಕತ್ತರಿಸಿದ  ಟೊಮೆಟೊ 
· 1 ಕಪ್ ನೀರು (250 ಮಿಲಿ)
· 1/4 ಕಪ್  ಕ್ರೀಮ್
· ½ ಕಪ್ ಮೊಸರು
· 1/2 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ
· 1/4 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಅರಿಶಿನ ಪುಡಿ
· 1/2 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಗರಂ ಮಸಾಲಾ ಪುಡಿ
· ½  ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಜೀರಿಗೆ
· 3/4 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಪುಡಿ ಮಾಡಿದ ಧನಿಯಾ
· 1/2 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ಕಸ್ತುರಿಮೇಥಿ
· 3 ಟೀಸ್ಪೂನ್ ತುಪ್ಪ / ಎಣ್ಣೆ
· ಉಪ್ಪು ಅಗತ್ಯವಿರುವಂತೆ
advt.

ವಿಧಾನ:

·  ಒಂದು ಪ್ಯಾನ್ನಲ್ಲಿ ತುಪ್ಪ/ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿ ಮಾಡಿ . ಸಣ್ಣದಾಗಿ ಕೊಚ್ಚಿದ ಈರುಳ್ಳಿಗಳನ್ನು ಕಂದು ಬಣ್ಣ ಬರುವವರೆಗೆ ಹುರಿದು ನಂತರ    ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ ಸೇರಿಸಿ.
· ಶುಂಠಿ ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ ಪೇಸ್ಟ್ ಸೇರಿಸಿ ಹಸಿ ವಾಸನೆ ಹೊಗುವ ತನಕ ಬೇಯಿಸಿ ತದನಂತರ ನುಣ್ಣಗೆ ಕತ್ತರಿಸಿದ ಟೊಮ್ಯಾಟೊ ಸೇರಿಸಿ ಅದು ಮೃದು ಮತ್ತು ಎಣ್ಣೆ ಮೇಲಕ್ಕೆ ಏರಲು ಪ್ರಾರಂಭವಾಗುವ ವರೆಗೆ ಬೇಯಿಸಿ.

· ಈಗ ಪುಡಿಮಾಡಿದ ಧನಿಯಾ, ಜೀರಿಗೆ, ಕೆಂಪು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ, ಗರಂ ಮಸಾಲಾ ಪುಡಿ, ಅರಿಶಿನ ಪುಡಿ ಸೇರಿಸಿ. ಮಸಾಲೆಗಳು ಸುಡದಂತೆ  ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಮಾಡಿ.

Advt.
.ಮಸಾಲಾ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೆಂದ ನಂತರ ಚಿಕನ್ ಮತ್ತು ಸ್ವಲ್ಪ ಉಪ್ಪನ್ನು ಹಾಕಿ ಕಂದು ಬಣ್ಣ ಬರುವವರೆಗೆ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ.
· ಈಗ ಮೊಸರು ಸೇರಿಸಿ ಮತ್ತು ಮೊಸರು ಸಂಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಗ್ರೇವಿಯಲ್ಲಿ ಮಿಕ್ಸ್ ಆಗುವವರೆಗೆ ಬೇಯಿಸಿ. ತುಪ್ಪ / ಮಸಾಲೆ ಪಾನ್ ನ ಬದಿಗಳನ್ನು ಬಿಡಲು ಪ್ರಾರಂಭವಾಗುವವರೆಗೆ  ಫ್ರೈ ಮಾಡುತ್ತಿರಿ.  ಚಿಕನ್ ಸಂಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಬೆಂದ ನಂತರ ಕ್ರೀಮ್  ಮತ್ತು ಕಸ್ತುರಿಮೇಥಿ ಸೇರಿಸಿ ಮಸಾಲೆಯೊಂದಿಗೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಮಿಶ್ರಣ ಮಾಡಿ. ಈ ಮಸಾಲಾದಲ್ಲಿ ಕೆಲವು ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ  ಚಿಕನ್ ಫ್ರೈ ಮಾಡಿ  ಮತ್ತು 5 ನಿಮಿಷಗಳ ಕಾಲ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಬೇಯಿಸಿ ಕೊನೆಯಲ್ಲಿ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಸಣ್ಣದಾಗಿ ಕೊಚ್ಚಿದ ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಎಲೆಗಳನ್ನು ಸೇರಿಸಿ ಗ್ಯಾಸ್ ಆಫ್ ಮಾಡಿ.
ಹಂಡಿ ಚಿಕನ್ ಅನ್ನು ಸರ್ವಿಂಗ್ ಬೌಲ್ಗೆ ಹಾಕಿ ಸರ್ವ್ ಮಾಡಿ….

   
-ತೃಪ್ತಿ ಭಂಡಾರಿ, ಕುವೈಟ್ 
ಭಂಡಾರಿ ಕಿಚನ್
ಕನ್ನಡಕ್ಕೆ: ಶ್ರುತಿಕಾ ಭಂಡಾರಿ ಬನ್ನಂಜೆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *